fbpx
a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  Lauko darželis   /  Kokie lauko darželio privalumai vaikams, tėvams ir visuomenei?

Kokie lauko darželio privalumai vaikams, tėvams ir visuomenei?

Į klausimą atsako lauko pedagogikos guru Juliet Robertson.

Aš ir mano draugė saulėgrąža, truputį papasakosime apie lauko darželio naudą ir požiūrį į vaikus.

Kalbant apie privalumus – jie akivaizdūs. Vaikai tiesiog mėgsta eiti į darželį, kur jie mėgaujasi mokymusi apie gamtą. Atsiranda įgūdžiai būti lauke bet kokiu oru, bet kuriuo metų laiku. Ir svarbiausia – galimybė smagiai būti lauke. Jei aš rinkčiausi ugdymą savo vaikui, svarbiausi klausimai man būtų: ar jis laimingas, ar jis užimtas, ar jis mokosi? Būtent tai ir siūlo lauko darželis.

Tėvams toks darželis suteikia užtikrintumą. Aš bendrauju su tėvais, kurie ateina ir pasakoja: “Mano vaikas nemėgo eiti į paplūdimį iki tol, kol nepradėjo ten vaikščioti su darželio grupe. Dabar jis žino daug daugiau apie buvimą pajūryje, žino apie jūrą ir jūros gyvūnus”. Tėvai pastebi, kad jų vaikai yra daug laimingesni ir labiau savimi pasitiki būdami lauke. Jūs nebegirdėsite tokių pasakymų kaip, pvz.: “Nenoriu eiti į lauką, nes ten lyja…”

Kalbant apie visuomenę, ateityje turėsime vaikus, kurie pažįsta, myli ir brangina gamtą. Gyvename šioje planetoje taip, tarsi dar tris tokias pat turėtume. Tad kaip ir kokį švietimą pasiūlyti vaikams, kad jie suvoktų, kad turime stipriai keisti savo gyvenimo būdą? Lauko darželiai tam tinkamiausi, nes juose mokoma vertinti gamtą. Niekas nesaugo to, ko nemyli. Tam, kad įgyti ryšį su medžiu, kad kiltų noras ateityje jį saugoti, turi žaisti medžiuose ir bėgioti aplink juos. Per šiuos veiksmus ateina aiškus suvokimas, kodėl tai svarbu.