fbpx
a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  Lauko darželis   /  Lauko pedagogikos konferencija Lietuvoje

Lauko pedagogikos konferencija Lietuvoje

Šių metų gegužės 25-29 dienomis Lietuvoje įvyko neeilinis lauko pedagogikos specialistų iš penkių Europos šalių susitikimas ir intensyvios teminės dirbtuvės. Pedagogai iš Estijos, Norvegijos, Islandijos, Švedijos ir Austrijos Pavilnių Lauko darželyje dalyvavo penkių dienų seminarų ir kūrybinių dirbtuvių cikle, kuriame dalinosi ugdymo lauke sėkmės istorijomis ir iššūkiais savo šalyse.

Iniciatyviausi lauko pedagogikos atstovai iš Skandinavijos ir Baltijos šalių kuria Baltijos ir Šiaurės šalių nevyriausybinių organizacijų tinklą, orientuotą į lauko pedagogikos idėjos vystymą ir gerosios patirties sklaidą tarptautiniu mastu, kuriuos remia Šiaurės šalių ministrų taryba. Skandinavijoje lauko darželiai veikia jau daugiau kaip trisdešimtmetį, todėl vyriausybinės ir nevyriausybinės organizacijos, valdžios institucijos yra gerokai labiau pažengę reglamentuojant lauko pedagogiką kaip formaliąją ikimokyklinio ugdymo proceso dalį. Lietuvoje viešėję svečiai iš Švedijos yra pirmojo lauko darželio Švedijoje įkūrėjai, o šiuo metu yra lauko pedagogikos švietimo centro bei pasaulinio neformaliojo pedagogų švietimo tinklo kūrėjai ir vadovai. Šis centras teikia teikiantį paramą, informaciją ir metodinę medžiaga kitiems pedagogams, norintiems tobulintis ugdymo lauke srityje tarptautiniu mastu. „Esame sukaupę bene daugiausiai patirties, todėl negalime ja nesidalinti, tiesiog esame atsakingi už švietimo sistemos tobulėjimą bei vaikų interesų grąžinimą į tradicines ugdymo įstaigas. Laukas yra ne tik puiki žaidimo aikštelė, bet dar puikesnė mokykla,“ – teigia pirmojo Švedijos lauko darželio „I ur och skur“ ir lauko pedagogikos šveitimo tinklo įkūrėja Siw Linde.
Lauko pedagogika Islandijoje taip pat pripažįstama ir remiama vietos valdžios institucijų ugdymo proceso dalis. Prieš keletą metų Islandijoje Hafnarfjörður mieste kartu su valdžios institucijomis buvo sukurta specifinė mainų sistema, kurios principas, jog kartą per savaitę, vaikai iš tradicinio lauko darželio gali būti atvežami į arčiausiai esantį lauko darželį ir ten praleisti dieną ar pusdienį. Tokia vietos valdžios remiama sistema suteikia prieigą prie sveikesnio gyvenimo būdo ir sveikesnės aplinkos kūrimo kiekvienam vaikui. Islandijoje taip jau veikia ir lauko mokyklos.
Tuo tarpu pirmasis Lietuvos lauko darželis buvo įsteigtas 2014 m. pavasarį, o Estijoje – 2014 m. rudenį. Estija intensyviai siekia vytis kaimynines šalis bei neatsilikti vystant lauko pedagogikos idėjas. Estai į Lietuvoje vykusią konferenciją delegavo ir pirmojo lauko darželio auklėtojus, ir tėvus ir neformaliuoju pedagogų švietimu užsiimančios organizacijos „VšĮ Step by step“ švietimo atstovus. Estų vizitas į Lietuvą buvo labai naudingas, mat tiek prieš jį tiek po jo, Lietuvos Pavilnių Lauko darželio specialistai vyko į Estijos Lauko darželį, kuriame vedė praktinius seminarus auklėtojams, tėvams bei visiems besidomintiems ugdymu lauke.
Tikimasi, jog ši tarptautinė konferencija ir Baltijos ir Šiaurės šalių nevyriausybinių organizacijų tinklo sukūrimas padės lauko pedagogikai vystytis kaip idėjai tarptautiniu mastu Baltijos bei Šiaurės šalių regione.