fbpx
a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  Lauko darželis   /  Lauko pedagogika Lietuvos darželiuose

Lauko pedagogika Lietuvos darželiuose

Kartu su kitais lauko darželio iniciatyvos nariais sutarėme, kad aplankysime keletą vaikų darželių Lietuvoje, kurie skiria daugiau dėmesio lauko pedagogikai arba tiesiog – vaikų buvimui lauke. Nutarėme aplankyti tiek valstybines įstaigas, tiek privačias. 

Balandžio 18 dieną išsiruošėme į pirmuosius porą išsirinktų darželių Kauno krašte. Pavadinimų sąmoningai neminėsime. Vienas iš jų – valstybinis, o kitas – privatus. Juos išsirinkome todėl, kad abu yra viešai deklaruojantys skiriantys daugiau dėmesio vaikų ugdymui lauke.

Valstybinis darželis

Džiaugėmės matydami, kad siekiama diegti lauko pedagogiką. Tačiau keistis yra labai sunku įstaigai, kurioje senoji sistema įleidusi šaknis, pedagogai su praeitų dešimtmečių vertybėm, vaikų per du šimtus, o tėvelių požiūrių įvairovė neapsakomai didelė… Nepaisant to, darbuotojams keliami tikslai – atsinešti idėjų, kaip patobulinti lauko erdves, kaip jose skatinti vaikų kūrybiškumą. Tuomet remiant pačiai įstaigai ir įtraukiant tėvelius – šias idėjas įgyvendinti. Kalbant apie rezultatus, vietinės bendruomenės mąstu – jie ryškūs. Jeigu lygintume juos su pažanga kitose šalyse ir parinktume švelnų išsireiškimą – nežymūs. Svarbu paminėti, kad šioje įstaigoje tikslai darbuotojams formuluojami daugiau dėl lauko erdvių pritaikymo, nei dėl laiko, praleidžiamo lauke. Deja, vis dar išlieka iššūkis lauke išbūti minimalų higienos normose nustatytą laiką.

Privatus darželis

Mažas, lankstus, drąsus, aiškių ir tvirtų vertybių. Propaguoja lauko darželio idėjas. Tai yra vienas aktyviausiai šias idėjas taikančių darželių Lietuvoje. Žavi tai, kad čia vaikai turi ypatingai daug laisvės rinktis ar būti, kiek būti ir ką veikti lauke. Žaislų ar specialių įrengimų vaikams čia praktiškai nėra. Tikslingai. Absoliuti priešingybė prieš tai lankytam valstybiniam darželiui. Ir kitiems, net ir privatiems. Kita svarbi savybė – didelis dėmesys vaikų bendravimui. Komandiniam darbui ir įvairių situacijų, įskaitant konfliktines, sprendimui drauge. Maistas – sveikuoliškas. Jo paruošime dalyvauja ir vaikai. Personalas – ypatingai motyvuotas. Čia tiesiog gera būti.

Tikimės, tokių darželių, kaip pastarasis, Lietuvoje rasime daugiau. Na o valstybiniams, kurie nori keistis, linkėtume drąsos ir kantrybės keičiant darbuotojų ir tėvų pažiūrį, keičiant ikimokyklinį ugdymą iš esmės.