fbpx
a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  Lauko darželis   /  Vaikų grupės dydis nesvarbus?

Vaikų grupės dydis nesvarbus?

Iniciatyvos „Lauko darželis” atliekama apklausa rodo, kad tėvams, besirenkantiems vaikų darželį, mažiau rūpi, į kokio dydžio vaikų grupę jų vaikas pateks, lyginant su darželio vieta, kaina, darbuotojų kompetencija ar ugdymo metodika ir kt. kriterijais. Gal tai ir teisingas požiūris. Bet leiskite tokiam požiūriui mesti iššūkį…

Panagrinėkime pavyzdį, kai grupė yra labai didelė. Įsivaizduokime labai pigų arba labai patogioje vietoje įsikūrusį privatų darželį. Kadangi kaina arba vieta tėveliams yra svarbesni kriterijai, nei vaikų grupės dydis, jie skuba pasirinkti šį darželį ir patikėti savo turtelį, jų manymu, savo statuso verto – privataus darželio – globon. Šiame darželyje vienos grupės neoficialiame sąraše yra gerokai virš 20 vaikų.  Įsivaizduokime, kad jų – 30. Na, juk „savaime suprantama” – vaikų sąraše turi būti daugiau, nes vieni serga, kiti kažkur su tėvais atostogauja, dar kiti šiaip kartais nelanko… Ir rezultate tų vaikučių turėtų būti tiek, kiek higienos normose yra apibrėžta – iki 20 vaikų vienoje grupėje. Bet gaunasi kiek kitaip. Staiga vaikai neserga, neatostogauja, – ima ir ateina. Ateina tiek, kad grupėje jų jau 20 ir daugiau. Namo juk neišvarysi…

Kokia tokios gausios vaikų grupės darbuotojų, kurių dažniausiai yra du, motyvacija ir fizinės galimybės visiems vaikams paskirstyti visapusišką dėmesį, jais pasirūpinti? Kiek pastangų ir laiko kainuoja išsiruošti į lauką? Gal paprasčiau ir neišsiruošti… Kiek vaikų tampa be priežiūros, kai vienas iš jų susitrenkia ar susižaloja ir sukausto darbuotojų dėmesį ne vienai minutei… Kas galiausiai dėl to kenčia?

Be to, vaikas tarp keturių sienų besimalantis dar tarp 20-ties ir daugiau tokių pačių, kaip jis, pavargsta tiek fiziškai, tiek ir dvasiškai… O ilgesnį laiką gyvendamas tokiame brūzdesyje programuoja ne vidinę darną, o chaosą. Ir auga tame chaose… Ir tokį mato Pasaulį.

Jūsų nuomonė yra kitoka? Išreiškite sąvają nuomonę dabar vykstančioje apklausoje, jei joje dar nedalyvavote, – „Renkuosi vaikų darželį”. Pasitikrinkite, kas Jums yra svarbu… Ką renkatės Jūs?

P. S. Nagrinėjamas pavyzdys yra paremtas tikrais faktais.