fbpx
a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  Lauko darželis   /  Seminaras „Priešmokyklinis ugdymas lauke – ar jis suderinamas su teisės aktais?“

Seminaras „Priešmokyklinis ugdymas lauke – ar jis suderinamas su teisės aktais?“

Kaip tinkamai įvertinti lauko aplinką, pasiruošti ugdymui joje ir rasti kelią teisės aktų labirintuose?

Į visus klausimus atsakys Švietimo ir mokslo ministerijos ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vyriausioji specialistė Ilona Grigaravičienė. Kviečiame apie priešmokyklinės veiklos lauke teisinius aspektus sužinoti, pasipraktikuoti trečiajame ugdymo lauke ciklo seminare lapkričio 25 ir 26 d.

Seminaro metu išsiaiškinsite, kurie teisės aktai yra svarbūs organizuojant ikimokyklinį ir/ar priešmokyklinį ugdymą tiek lauke, tiek ir patalpose. Kokie yra pagrindiniai dokumentai, reglamentuojantys ankstyvąjį ugdymą? Kokie reikalavimai darbuotojams, dirbantiems ikimokyklinio ugdymo įstaigose, kaip apibrėžiamos jų funkcijos? Kokių leidimų reikia išsivesti vaikus už ugdymo įstaigos ribų? Kaip reglamentuojamas buvimo lauke trukmės didinimas? Ar lauko dienų ir lauko grupių galime tikėtis tradiciniuose darželiuose kurie vykdo ikimokyklinio ir/ar priešmokyklinio ugdymo programas? Taip pat sužinosite, su kokiais įstatymų iššūkiais susidūrė vaikus ugdyti lauke pradėjęs Lauko darželis.

PROGRAMA

9:30-10:00​ ​val.Registracija​.

10:00-13:00 val. Darbas seminare:

  • Informacija apie ikimokyklinį ir/ar priešmokyklinį ugdymą reglamentuojančius teisės aktus Lietuvoje.
  • Teisiniai dokumentai kurie svarbūs organizuojant ankstyvąjį ugdymą lauke ir patalpose.

13:00–13:30val.Pietūs.​

13:30–16:30val. Praktiniai klausimai:

  • Praktiniai patarimai, kaip rasti reikalingus teisės aktus.
  • Aktualių Lauko darželiui teisinių dokumentų  aptarimas.

16:30​ ​val.Klausimai ir​ ​atsakymai​.  

INFORMACIJA

Data: ​ 2017 ​m​. ​ lapkričio 25 ir 26 ​​d​.

Laikas:​ ​ 10:00 ​- 1​7:00 ​ v​al.​ (​su ​ pietų  ​ir ​k​avos  ​pertraukomis).

Vieta​: ​ ​VšĮ​ ​Lauko​ d​arželis,​  Pūčkorių ​ g​. 5​, ​ V​ilnius.

Kontaktai​: ​ ​[email protected] arba​ ​8 ​ ​678​ 31710.

Kaina​:  ​5​7​ ​eur. ​ ​

Registracija https://goo.gl/forms/tPNdrd0BxptOFePq1

LEKTORĖ APIE SAVE:

„Esu mokymosi visą gyvenimą šalininkė, todėl įgijau ne vieną specialybę, esu: matematikos mokytoja (bakalauras), Valdorfo pedagogikos specialistė (sertifikatas), ikimokyklinio ugdymo auklėtoja (Edukologijos magistras), Švietimo įstaigų administravimo specialistė (Administravimo magistras).

Patinka darbas su vaikais ir suaugusiais žmonėmis, galbūt todėl visą laiką darbuojuosi švietimo srityje: dar nebaigus pirmųjų studijų, jau teko padirbėti mokykloje ir darželyje. Paskui dirbau lopšelio bei darželio grupėse auklėtoja, direktorės pavaduotoja ugdymui ir dar to pačiu metu dalyvavau aktyvioje profesinių sąjungų veikloje: atstovavau ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo pedagogus.

Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vyr. specialiste dirbu jau vienuoliktus metus ir esu atsakinga už ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo organizavimą. Taigi tenka darbuotis, kaip sakoma, „įvairiose barikadų pusėse“. Dirbant ministerijoje, daug laiko tenka praleisti rengiant, gilinantis ir derinant teisės aktus, taip pat pristatant juos bei aiškinant specialistams ar visuomenei. Kadangi esu „tiksliukė“ iš prigimties, tai darbas su teisės aktais, nors ir vadinamas „sausu“, bet man tinka. Taigi šiame renginyje pasistengsiu „sausus ir tikslius“ teisės akus pristatyti gyvai ir vaizdžiai.

Apie ugdymą lauke sužinojau studijuodama Valdorfo pedagogiką. Šių studijų metu turėjome galimybių bendrauti, klausytis fantastiškų dėstytojų iš Vokietijos, Danijos, Švedijos ir kitų šalių. Man teko stažuotis Danijoje, pabuvoti Vokietijos, Vengrijos, Čekijos, Austrijos, Anglijos, Turkijos ir kt. šalių ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Ilgą laiką dirbau darželio grupėje, kurioje kartu su kolege taikėme Valdorfo pedagogikos elementus. Kadangi Lietuvoje prieš 10-15 metų dar niekas negalvojo apie lauko darželių atsiradimo galimybes, tai būtent Valdorfo metodikos taikymas sudarė galimybes vaikams ilgiau ugdytis lauke, būti labiau savarankiškais, laisvais ir pasitikinčiais savimi.

Visada žavėjo žmonės, kurie geba ugdyti vaikus kitokioje aplinkoje ar lauko sąlygomis. Žmonės, turintys šiek tiek kitokį supratimą bei požiūrį į mažo vaiko ugdymą, jo išpildymo galimybes; sveiką-aktyvią gyvenseną ir begalinį norą, kad visa tą gėrį pajustų ir pamatytų vaikai nuo mažumės.

Gyvenu aktyvų gyvenimą. Labai patinka gamta – tiek augmenija, tiek ir gyvūnija. Mėgstu keliauti tie po Lietuvos gražiausias ar lankytinas vietas, tiek po šiltus kraštus – laipioti kalnais, vaikščioti salų pakraštėliais, ten, kur žemė susilieja su vandenynais ar jūromis. Daug sportuoju: bėgioju, plaukioju bei treniruojuosi salėje“.