fbpx
a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  Lauko darželis   /  Lauko darželio vaikai nuo rugsėjo eis į pradinę Lauko mokyklą

Lauko darželio vaikai nuo rugsėjo eis į pradinę Lauko mokyklą

Lauko darželis auga ir nuo šių metų rugsėjo ji lankę vaikai pravers pradinės Lauko mokyklos duris. Ji įsikurs šalia darželio pastatų Pavilnių regioniniame parke.

Nuo 2014 metų Lietuvoje startavo pirmieji Lauko darželiai, kurių veikla įkvėpė ir paskatino įkurti pirmąją šalyje pradinę Lauko mokyklą. Kaip ir darželių, jos filosofija remsis skandinaviškos lauko pedagogikos patirtimi, patirtinio ugdymo, laisvo žaidimo principais.

Mes tikime, kad ugdymas yra gyvenimas, gyvenimas – tai procesas, o procesas – patyrimas. Norime suteikti kiekvienam vaikui individualias galimybes tobulėti, laisvėti, augti, ugdyti smalsumą, jautrumą aplinkai, kūrybiškumą, tapti oriu, gerbiančiu kitus, pasitikinčiu savo jėgomis, sveiku žmogumi.

Darželyje vaikai beveik visą dieną praleidžia lauke, dalis pamokų gryname ore vyks ir pradinukams. Tik prireikus pasislėpti nuo labai prasto oro, užsiimti kai kuriomis ugdymo veiklomis, jos vyks patalpose.

Bus įkurtos vaikų poreikiams pritaikytos lauko klasės, pavyzdžiui, muzikos. Šioje klasėje vaikai mokysis išgauti muzikos garsus šimtais skirtingų būdų, tam naudodami gamtines priemones, instrumentais paversdami vandens pripildytus kibirus ar kitus objektus.

Per kasdienes gamtines priemones bus mokomasi matematikos, istorijos, pasaulio pažinimo, literatūros. Vienu metu taps įprasta mokytis istorijos ir iš molio lipdyti istorinę asmenybę, klausytis abėcėlės ir dėlioti raides iš akmenukų, lapų, gamtos pasaulio reiškinius, dėsnius pažinti atliekant eksperimentus naudojant vandenį, smėlį, įvairius indus, ugnį. Skaityti vadovėlius vaikai taip pat galės pasirinkę lauke patogią vietą, geometrines figūras geriau pažinti – ieškodami jų atitikmenų savo aplinkoje, išmokdami apskaičiuoti tokių objektų, kaip namelis medyje, plotą.

Mokymo(si) mūsų mokykloje procesas bus:

• Orientuotas į vaiką: mokiniai ir mokytojai bendradarbiaus, mokysis, kurs ir ieškos atsakymų į klausimus kartu. Jie bus lygiaverčiai proceso dalyviai.

• Integralus ir kontekstualus: skirtingi mokomieji dalykai bus jungiami į bendrą visumą, vaikai mokysis per temų analizę grupėmis, projektus.

• Aktyvus ir patiriamas: mokysimės aktyviai, ieškodami pavyzdžių kasdieniame gyvenime, pritaikydami gautas žinias praktiškai.

• Džiaugsmingas: kursime draugišką, jaukią, emociškai saugią aplinką, leidžiančią laisvai skleistis gebėjimams, talentams, svajonėms ir darbams.

• Mažose grupėse: klasėje mokysis iki 17 vaikų.

• Profesionalus: su klase dirbs pradinio ugdymo pedagogas ir padėjėjas.

Lauko mokykla siekia būti ir bendruomeniškumo, pilietiškumo pavyzdžiu – lauko edukacinės erdvės taps ir Pavilnių regioninio parko šeimų susibūrimo vieta.

Šiuo metu Lauko mokykla ieško pedagogų, kurie būtų nusiteikę ir pajėgūs dirbti lauke. Išbūti lauke ilgesnį laiką suaugusiems dažnai sunkiau nei vaikams, todėl renkama kūrybiškų, aktyvių, norinčių žinias su žygiais į gamtą derinti mokytojų.

Lauko mokyklų, kurių daug Skandinavijos šalyse, Amerikoje, Vokietijoje, tikslai, kaip ir tradicinių mokyklų – suteikti vaikams pagal patvirtintas ugdymo programas reikalingų žinių. Švietimo ministerijos patvirtintos pradinio ugdymo programos principų laikysis ir Lauko mokykla Pavilniuose. Skirsis tik metodai: daugelis pamokų vyks lauke, nes taip vaikai žinias perima efektyviau, protinė veikla bus derinama su fizine, mokoma sveikos gyvensenos, pradinukai skatinami per pertraukas laisvai žaisti gamtoje, atrasti joje emocinį nusiraminimą, ugdyti savarankiškumą, mokytis per patyrimą.

Daugiau Lauko mokyklos puslapyje.