fbpx
a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  Lauko darželis   /  Eksperimentas: Marijampolės darželyje „Šypsenėlė“ kuriama pirmoji Lietuvoje lauko grupė

Eksperimentas: Marijampolės darželyje „Šypsenėlė“ kuriama pirmoji Lietuvoje lauko grupė

Marijampolėje kuriama pirmoji Lietuvoje bandomoji lauko grupė valstybiniame vaikų darželyje. Sveikų, laimingų ir lietaus nebijančių vaikų ugdymo idėja susidomėjo būrys tėvų, pasikvietusių į pagalbą lauko pedagogikos ekspertą – Lauko darželį. Jeigu eksperimentas pasiseks, ilgiau žaisti ir mokytis lauke įsidrąsins ir kitų darželių auklėtiniai.

Lavinsis, užkandžiaus ir miegos lauke

„Gamtoje vaikai visai kitokie – sveikesni, kūrybingesni“, – jau seniai pastebėjo Marijampolės darželio „Šypsenėlė“, esančio šalia Pašešupio parko, direktorė Aldona Stagniūnienė.

Iki šiol ugdymas gamtoje dažnai apsiribodavo ekskursijomis, neilgais žygiais miesto parke, žaidimais, žolynų rinkimu, įvairiais projektais. Kasdien praleisti didžiąją dalį buvimo darželyje laiko lauke įvairiu oru – naujas iššūkis.
Lauko grupės kūrimo klausimais konsultuoja pirmasis šalyje vaikų ugdymo lauke idėją pavertęs realybe ir lauko darželius Vilniuje bei Kaune įsteigęs vilnietis Žilvinas Karpis. Lauko, gamtos ir miško darželius, mokyklas visame pasaulyje lankančio eksperto nuomone, sename obelų sode, šalia upės įsikūrusi valstybinė ugdymo įstaiga tiesiog privalo aktyviau naudotis gamtos turtais. Taip taptų pirmuoju valstybiniu darželiu, įkūrusiu lauko grupę. Būtent toks modelis jau seniai veikia ne vienoje Europos šalyje.

„Darželio aplinka yra puikiai pritaikyta ugdymui lauke, jis įsikūręs šalia seno sodo, netoliese teka upė, glaudžiasi didelis miesto parkas. Mus susirado Marijampolės vaikų, kurie lankė mieste anksčiau veikusį privatų lauko pedagogikos principais dirbusį darželį, tėvai, ir paprašė sukurti ką nors panašaus.

Pradėjome bendradarbiauti su „Šypsenėle“. Sugalvojome tokį modelį: norintys būti lauko grupėje vaikai realiai lankys valstybinį darželį, maitinsis jo maistu, naudosis patalpomis ir kiemu, bet ugdymas intensyviau vyks lauko erdvėse. Bus dažniau išeinama už darželio ribų, vaikai vedami į lauką įvairesnėmis oro sąlygomis. Susidarys nedidelė vaikų grupė, mažesnė nei įprastos, jiems bus skiriama daugiau dėmesio“, – pasakojo Ž. Karpis, pridūręs, kad projektas derinamas su miesto savivaldybe.

Kuriant lauko grupę, pasinaudojus Lauko darželio patirtimi, bus įrengta naujų erdvių žaisti, lavintis lauke – nuo pavėsinės užkandžiauti iki muzikinės sienelės. Lauko darželio vaikai geresniu oru kasdienį popiečio miegą perkelia į terasas, galimybių snausti lauke bus ieškoma ir „Šypsenėlės“ darželinukams. Pasak direktorės A. Stagniūnienės, ir anksčiau buvo stengiamasi dalyvauti gamtą pažinti, judėti, semtis patirties skatinančiuose projektuose, kurie vaikams labai patikdavo.

Lauko grupėje – nuo laužo kūrimo iki sraigių fermos

Ką lauko darželių auklėtiniai veikia visą dieną, ir ko galima būtų tikėtis, išleidus vaiką į lauko grupę Marijampolėje? Lauko grupės lauke praleis visą dieną, turės galimybę užeiti į patalpas, ten pavalgyti, nusnūsti pietų miego ar pasislėpti nuo itin prasto oro. Grupės dydis priklausys nuo vaikų amžiaus tarpsnio ir pedagogų skaičiaus. Dvimečių, trimečių lauko grupėje bus trylika vaikų, vyresniųjų skaičius sieks iki penkiolikos vaikų.

Šios grupės tikslai ugdymui panašūs į tradicinių darželio grupių – auginti saugiai besijaučiančius, sveikus, aktyvius fiziškai ir socialiai, savarankiškus, smalsius, gebėjimus atskleidžiančius vaikus. Tačiau tikslų siekiama pasitelkus kitokius metodus ir priemones: vaikai didžiąją dalį dienos leidžia lauke, daugiau dėmesio skiriama judėjimui, gamtos pažinimui, patirtiniam ugdymui, laisvam žaidimui.

Lauko grupės vaikai turės aprangą, pritaikytą ilgiau būti lauke. Ją įsigyti padės, patars, ką rinktis ir į visus klausimus atsakys Lauko darželio komanda.

Lauko pedagogiką taikantys auklėtojai pastebi, kad vaikai geriau mokosi natūralioje aplinkoje, kai nėra suvaržyti griežtų taisyklių, gali tobulėti, pritaikę savo pačių patirtį. Todėl darželinukams, prižiūrimiems suaugusiųjų, leidžiama mokytis kurti laužą, susiplanuoti žaidimų namelio projektą ir paversti jį realybe, bristi į upę, gamintis maistą, įlipti į medį. Lauko darželiuose jie sėja ir sodina daržo gėrybes, žoliauja, žygiuoja su kuprinėmis ant pečių, lenktyniauja su vėju dviračių žygiuose, aplanko įvairius miesto objektus, galerijas, muziejus, priešpiečiauja ant žolės ir turi laisvę išmėginti visas kelyje pasitaikančias balas. Šie vaikai nebijo susitepti rankų, žygio metu sutikę ežį, iš lydinčio auklėtojo sužino viską apie jo gyvenimą, gali klausytis pasakų sėdėdami ant kelmo, sukurti sraigių fermą iš smėlio, šakų, lapų bei vandens ir per kelias savaites tapti gerokai stipresni, nebijantys įvairaus kraštovaizdžio, savarankiškesni, labiau susijungę į komandą.
Visi šie būdai augti kaip asmenybei bus pritaikyti ir kuriamoje lauko grupėje.

Pirmiausia ugdymo lauke privalumus norintys išmėginti tėvai gali savo vaikus leisti į liepos viduryje prasidėsiančią lauko stovyklą. Tokios stovyklos jau ne vienerius metus vyksta Lauko darželio padaliniuose Vilniuje ir Kaune. Vaikai gyvena panašiu ritmu, kaip ir reguliariai darželį lankantys auklėtiniai, mokosi, žaidžia, sportuoja lauke, eina į žygius. Stovyklos trukmė – viena savaitė, kaina – 55 eurai su maitinimu, pietumis ir pavakariais. Pamainos tęsis iki rugpjūčio pabaigos. Registracija galima telefonu +370-662-39921, daugiau informacijos apie stovyklas čia: https://laukodarzelis.lt/?page_id=3342.

Kaip vyks priėmimas į Marijampolės „Šypsenėlės“ lauko grupę? Apsisprendę vesti vaiką į lauko grupę, tėvai turės pasirašyti sutartį su „Šypsenėlės“ darželiu. Lankyti tokią grupę vaikams papildomai nekainuos.

Jeigu bandomoji lauko grupė tradiciniame valstybiniame darželyje bus sėkminga, VšĮ „Lauko darželis“ galės padėti ir kitoms ikimokyklinio ugdymo įstaigoms visoje šalyje steigti lauko grupes, pasiūlyti alternatyvių ugdymo būdų.
Užsienyje papulti į lauko grupes nusidriekia eilės – tėvai vertina lauko pedagogiką ir stengiasi, kad jų atžalos daugiau laiko praleistų gryname ore.

Lauko darželių geografija – nuo Islandijos iki Amerikos

Valstybinis darželis, kurio vaikai bet kokiu oru karstosi po lavos uolas Islandijoje, spartietiškas vagonėlyje miške įsikūręs lauko darželis Čekijoje, modernius pastatus įsirengę, kad grįžę iš lauko vaikai jaustųsi patogiai, darželiai Švedijoje – visos šalys randa savų būdų vaikus lavinti gamtoje. Švedai, norvegai, estai, islandai, anglai, specialistai iš Austrijos, Airijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų ne kartą lankėsi ir lauko darželiuose, įsikūrusiuose Vilniuje bei Kaune, dalindamiesi patirtimi. Į užsienio šalis, taikančias lauko pedagogiką, nuolat keliauja ir Lauko darželio komanda.

„Užsieniečiai žavisi mūsų darželius supančios gamtos grožiu, išskirtinėmis vietomis, aplinka, iš kurios vaikai ir suaugusieji semiasi idėjų. Retas darželis gali pasigirti įsikūręs gražiausiuose parkuose, ypač darželis mieste“, – sakė Lauko darželio vadovas Ž. Karpis.

Marijampolėje lauko pedagogika valstybinėse ugdymo įstaigose jau susilaukė dėmesio: lauke po medžiais sustatytuose suoluose šiltuoju metų laiku susėda Rimanto Stankevičiaus pagrindinės mokyklos moksleiviai. Užuot išmetę senus mokyklinius suolus, mokytojai įrengė klasę po atviru dangumi, kurioje pasikeisdami mokosi pradinukai ir vyresni vaikai. Lauko klasė tapo tokia populiari, kad mokytojams teko susidaryti grafiką, kada joje vesti pamokas. Dažnai taip vyksta geografijos, gamtos pažinimo, dailės pamokos.