fbpx
a

Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Follow Us
  /  Lauko darželis   /  Lauko darželis atsisako pieno programos gaminių

Lauko darželis atsisako pieno programos gaminių

Lauko darželis nutraukė dalyvavimą pieno programoje „Pienas vaikams“. Kelias savaites pabandžiusi programą, kurioje dalyvauja daugiau nei 600 darželių, mūsų bendruomenė nusprendė laikytis palankesnės vaikams mitybos principų. Atsisakyti vaikams tiekiamų nemokamų pieno produktų paskatino tai, kad negalime pasirinkti jogurtų, šviežio sūrio be cukraus.

Šviežias sūris, natūralus jogurtas, plėšomos sūrio lazdelės – šių produktų gaudavo darželio vaikai. Ragaudami pastebėjome, kad kai kurių sudėtyje yra pridėtinio cukraus. Pavyzdžiui, šviežio sūrio sudėtyje rašoma, kad 86 gramuose šio pieno produkto yra 5 proc. cukraus.

Lietuvos teisės aktuose, reglamentuojančiuose vaikų ugdymo įstaigų valgiaraščius, nurodoma, kad cukrų ir druską reikėtų riboti visuose jiems skirtuose patiekaluose. Pridėtinio cukraus juose turėtų likti ne daugiau nei 5 proc.

Ekologiški pieno gaminiai, kuriems parama skiriama iš valstybės biudžeto ir Europos žemės ūkio garantijų fondo lėšų, yra Europos bendrijos parama, kurios taisyklių keisti negalima. Tiekėjo, dalyvaujančio pieno programoje, atstovai, Lauko darželio paklausti, ar saldžių varškės sūrelių, saldintų jogurtų negalima būtų pakeisti nesaldžia varške, jogurtais be cukraus, atsakė, kad pieno programos nuostatai patvirtinti Europos Sąjungos reglamentais, ir to padaryti negalima.

Sveikatos apsaugos ministerija ne vienerius metus ragina ugdymo įstaigas vaikus maitinti taip, kad jie gautų kuo mažiau cukraus ir druskos. Vaikams pridėtinis rafinuotas cukrus neturėtų viršyti trijų arbatinių šaukštelių per dieną, arba 12 gramų. Sveikatai palankia vaikų mityba besirūpinančios organizacijos dažnai atkreipia dėmesį į tai, kad dauguma vaikams skirtų jogurtų, sūrelių rinkoje saldinami net labiau nei desertiniai produktai.

Taigi nusprendėme palaukti programos, kuri labiau atitiktų mūsų vaikams palankios mitybos principus. Jogurto indelį tėvai Lauko darželį lankantiems vaikams savo nuožiūra gali įdėti priešpiečiams. Nors dažniausiai vaikai užkandžiauja vaisiais ir daržovėmis.